Mireille Anniek Folkerts, MSc, Vrije Universiteit Amsterdam

Door klimaatverandering hebben we steeds vaker hittegolven in Nederland. Dit brengt risico’s mee voor de gezondheid van mensen, en dan met name voor kwetsbaren. Jonge kinderen is een van die groepen die kwetsbaar zijn in de hitte door een nog niet volledig ontwikkeld thermoregulatiesysteem en doordat ze afhankelijk zijn van volwassenen qua kleding en voeding/drinken. In Nederland gaan veel kinderen naar een kinderopvang. Het is dus van belang dat de leidsters kennis hebben van het effect van de hitte op kinderen en dat ze weten hoe hier mee om te gaan. In verscheidene Nederlandse kinderopvangcentra heb ik onderzoek gedaan naar het effect van temperatuur op de kinderen en naar de kennis van de leidsters op dit gebied. De TSI QUESTemp heb ik gebruikt om de WBGT te meten in de kinderopvangcentra.

De TSI QUESTemp is makkelijk in gebruik en ideaal voor veldonderzoek. Het apparaat is compact en daardoor makkelijk mee te nemen naar verschillende locaties. In de koffer zit alles wat je nodig hebt om de WBGT te kunnen meten, dat is erg praktisch. Het display is makkelijk af te lezen en het is handig dat niet alleen de WBGT wordt weergegeven, maar ook de temperatuur en luchtvochtigheid apart.

Voor een betrouwbaar resultaat moet het apparaat eerst minstens een kwartier ergens staan, wat in mijn geval tijdens het onderzoek wat lastig te realiseren was. Het kalibreren van het apparaat is lastiger doordat het teruggestuurd moet worden en het daardoor in die tijd niet gebruikt kan worden voor onderzoek. Aangezien dat eigenlijk 1 keer per jaar moet gebeuren is dat toch een nadeel.

Al met al zijn wij erg tevreden met het apparaat en wordt het bij veel van de onderzoeken in ons lab ingezet. Maar voornamelijk bij veldonderzoek is het een belangrijk en betrouwbaar apparaat om de temperatuur/luchtvochtigheid/WBGT te meten.